Big Sur Californië

Big Sur Californië, een prachtig natuurgebied langs de ruige Californische kust.

Je komt door Big Sur als je de highway 1 rijdt, die van Dana Point in het zuiden naar het plaatsje Leggett meer in het noorden leidt.
De Highway 1 (ook wel route 1 genoemd), wordt de All American Highway genoemd. Hij loopt namelijk langs een van de mooiste kustlijnen in Amerika en misschien wel ter wereld. Deze weg loopt grotendeels door de heuvels en in Big Sur recht langs de prachtige ruige kustlijn van Californië af.

Big Sur is naar mijn mening het meest adembenemende stuk van de Highway 1. Dit stuk ligt tussen San Simeon en Carmel. De weg kronkelt langs de groene heuvels en rotspartijen af en na elke bocht is het uitzicht weer anders en nog spectaculairder! En het mooie is, in Big Sur kun je nog echt ‘cruisen’ met je auto of camper. Je vindt er over een lengte van zo’n 145 km geen stoplichten. Maar ook geen grote bevolkte dorpen of steden, maar zeer dun bevolkte gebieden, 2 benzinestations (dus zorg dat je tank volzit), geen grote winkelcentra, maar enkel langs de weg wat restaurants, hotels (geen grote ketens, maar kleinschalige hotelletjes, campings en hier en daar een winkeltje.

Ohhh en ahhh wat mooi!

Maar het natuurschoon is overweldigend!! Het ene moment rijd je door dichte bossen, het andere moment heb je een panoramisch uitzicht over de Stille Oceaan met haar ‘marine layers’. Dit zijn dichte mistwolken die vooral in de zomer vanaf de koude oceaan het warme land intrekken. Dit kan vervelend zijn omdat je dan je prachtige uitzicht verliest, maar op een bepaald moment leidt de Highway 1 je omhoog en kijk je tegen een blauwe hemel over een wit wolkendek. GE-WEL-DIG om te ervaren!
Zelfs in de drukke zomermaanden is dit een relatief rustige weg. Natuurlijk kun je op sommige stukken meer verkeer aantreffen. Maar over het algemeen kun je goed doorrijden en bij de uitzichtpunten je auto gemakkelijk parkeren. Zet je auto geregeld aan de kant om van al dit moois te genieten. Dit is geen weg om even snel overheen te rijden en te denken been there, done that, maar zoals ik al zei je moet hier ‘cruisen’.

Big Sur’s verborgen parels

Rijd je de weg in de late middag, dan heb je de minste kans op marine layers. En je kunt ook nog eens genieten van de prachtige zonsondergang! Helemaal genieten is het als je dan ook nog een prachtig glas wijn in je hand hebt! In Big Sur en de achterliggende Santa Lucia Highlands worden geweldige wijnen gemaakt, wijnen die je niet vaak ergens anders tegenkomt. In combinatie met het prachtige vergezicht over de ruige rotsen, de oceaan en misschien ook nog een adembenemende zonsondergang za; Big Sur (en de heerlijke wijn in je hand) een diepe indruk op je achterlaten.

Een bekende brug in Big Sur is de Bixby Bridge. Deze prachtige betonnen boogbrug lijkt tussen 2 rotspartijen ingeklemd te zitten en loopt over een kloof die verder het binnenland inloopt. Kom je vanuit San Francisco, stop dan zeker even vóór de brug om foto’s te maken. Vanuit deze kant heb je het beste zicht over de gehele brug met de oceaan en highway 1 op de achtergrond.

Talloze prachtige strandjes

De kustlijn van Big Sur bestaat vooral uit grote hoge rotspartijen die de oceaan inlopen, strandjes heb je er wel, maar ze zijn niet allemaal toegankelijk, sommige zijn privé of je moet ze gewoon weten te vinden.
Mocht je willen weten waar je deze strandjes kunt vinden, neem dan contact met me op en ik vertel je er graag alles over.

Een prachtig strandje heb je bij Julia Pfeiffer Burns State Park.
Dit kleine State Park heeft een prachtig wit strand dat in de groenblauwe oceaan loopt, een waterval(letje) die vanuit de rotsen rechtstreeks op het witte zand klettert en prachtige rotspartijen. Verwacht geen enorme waterval, zeker niet in de zomer. Een houten boardwalk voert je bovenlangs het State Park, want je mag niet op het strandje zelf komen.

Campgrounds

Reis je met een camper, dan heb je langs deze route verschillende prachtige campings, die mooi verscholen liggen tussen de grote redwood bomen, of langs mooie riviertjes liggen. Maar ook als je met de auto reist, heb je verschillende mogelijkheden om mooi te overnachten op diverse locaties. Van hotelletjes en motelletjes tot prachtige cabins in de bossen tot houten cabins met een adembenemend uitzicht over de Stille Oceaan met haar marine layers, zeeotters en in het juiste seizoen de walvissen die langs de kust migreren.

Hikes

Big Sur leent zich ook uitstekend voor wandelen. Er zijn tal van mooie hikes die je door de prachtige bossen leiden. Een geweldige plek om te gaan wandelen is Pfeiffer Bug Sur State Park. Je wandelt er langs steile kliffen en rotsen en tussen de eeuwenoude redwoods waarbij jij je enorm klein zult voelen. Je kunt de hike naar Pfeiffer Falls wandelen, een prachtige waterval. Deze is niet al te moeilijk en zeker de moeite waard. Reis je met een tentje, dan ligt er midden in dit enorme bos een camping waar je je tentje op de meest geweldige plekjes kunt opzetten.

Limekiln State Park

Maar ook in Limekiln State Park kun je prachtige trails lopen. Dit is een dichtbebost park met gigantische redwood bomen, prachtige varens en veel groen, voornamelijk mos. Dit ligt als een groene deken door de bossen. Je kunt hier een hike maken naar een mooie waterval en naar een strand dat onder de Highway 1 ligt. Alle hikes die je hier loopt zijn kindvriendelijk, dus gemakkelijk te lopen en niet al te lang. Het State Park is vernoemd naar de beroemde meer dan 100 jaar oude kilns die er staan. Dit zijn mega grote stenen bedekt met metalen ovens. Deze werden gebruikt om de kalksteen die hier werd gewonnen in te verhitten en te zuiveren. Heel mooi om te zien hoe ze hier door de natuur zijn opgenomen.
Je betaalt $10,- entree om dit State Park in te komen en je auto te parkeren.


Big Sur Californië is a little piece of heaven on earth


Wil je meer weten over Big Sur in Californië, waar het beste te overnachten, de verborgen pareltjes langs deze route of de restaurantjes die je zeker bezocht moet hebben,
mail naar: info@heiditravelsusa.nl of vul het onderstaande contactformulier in.  • Very detailed information!
   Nikki Roubroeks
  • Heidi is een ware Amerika specialiste! Voor onze rondreis door Amerika draaide ze haar hand niet om. Alles was tot in de puntjes geregeld! We hebben enorm genoten!
   Fam. Verhoeven
  • Heidi heeft ons veel goede tips en adviezen gegeven over onze superreis met het gezin door West-Amerika. Het is voor ons een vakantie geworden om nooit meer te vergeten! Als we nog een ander gebied gaan bezoeken zullen we haar zeker weer benaderen!
   Sylvia Friebel - Delfgauw
  • Vorig jaar hebben we een roadtrip gemaakt door West-USA met advies van Heidi. In gesprek met Heidi werden we nog enthousiaster over dit waanzinnige land. Heidi heeft veel parate kennis en luistert goed naar je interesses en gaf ons veel passende en originele tips voor onze reis!
   Christine Lubse - Aalst
  • Als je een mooie rondreis wil maken door de US, dan moet je zorgen dat het ook onvergetelijk wordt en niet een reis tegen de klok zoals een reisbureau dat organiseert. Heidi zorgt voor je juiste route, de juiste tijd per plek op werkelijk de mooiste plekken! Waar moet je zien en wat niet, waar kan je goed eten , waar slapen etc etc. Een rondreis door Amerika is niet goedkoop! Zorg dan ook dat je het beste eruit haalt met Heidi Travels USA!
   Geert
  • Echte hotspots, super goede tips over do’s and dont’s, van de gebaande paden..... Aanrader!!!
   Sandra Verhoef - Terherne
  • Uit ervaring spreek ik dat deze dame door haar eigen reiservaring prima tips heeft voor prachtige en unieke locaties en reisroutes voor campertochten! Zeker een aanrader!
   Jolanda van Rijswijck - Aalst
  • Heidi has more insider tips about my beloved native country than I do!
   Kimberley Bell-Ebert - Fremont, CA
  • Al zeer veel leuke inside tips van Heidi gekregen! Het is zeker de moeite waard om haar je reis te laten samenstellen zodat je op plekken komt die je normaal over het hoofd ziet.
   Koos & Syreeta Bunnik - Cadier en Keer
  cog