Ervaar en beleef de Everglades in Florida

De Everglades, een groot uitgestrekt nationaal park in het zuiden van de zonnige staat Florida, kent bijna iedereen wel. Een gebied van zo’n 130 mijl lang dat zich uitstrekt tussen Lake Okeechobee tot het uiterste zuiden.
De natuur in dit enorme park bestaat voor het grootste gedeelte uit moerassen, swampy grasprairies, rivieren en dicht begroeide oerbossen met prachtige oude bomen begroeid met het sprookjesachtige spanish moss.

Bewoners Everglades

De hoofdbewoners van de Everglades zijn de meterslange alligators en vogels, maar je spot er ook schildpadden. Je waant je bijna in de prehistorie met deze oermonsters die je vanuit het water beloeren. En vergis je niet, ook al zijn alligators logge beesten, op het land zijn ze sneller dan jij kunt rennen!


In Winter Park Florida woonde ik als au pair met mijn gastgezin aan een groot meer, waar zo’n grote 5 alligators ‘woonden’. De eerste tip die ik van hen kreeg was dat als ik ooit een alligator achter me aan zou krijgen die zich door me bedreigd voelde, ik slalommend moest rennen. Een alligator kan namelijk moeilijk bochten maken, maar als je rechtdoor rent, dan ben je het haasje!

In de Everglades kun je veel alligators, schildpadjes en vogels ontmoeten en ondertussen lekker actief bezig zijn! In het noorden van het park vind je de meeste activiteiten en tours. Qua natuur lijkt het op het zuiden van de Everglades, maar het noordelijke gedeelte heeft op mij meer indruk gemaakt dan het zuidelijke.

Airboat tours

Een leuke activiteit die je in de Everglades kunt doen is een tour met een airboat.
Dit zijn door propellors aangedreven boten die over het water zoeven, maar ook over het land kunnen ‘zweven’. Het gaat lekker hard en ze maken enorm veel herrie, dus je krijgt een geluidsdempende koptelefoon op je hoofd. Handig, want dan waait je haar ook niet constant voor je ogen 😉 en kun je de dieren beter spotten.
Door de vele tours die hier al jarenlang worden gedaan, zijn de meeste dieren gewend aan het lawaai en glijden ze niet meteen terug in het water. Wij hebben enorm veel alligators gezien van zeer groot tot klein. Soms best spannend als ze dichtbij de boot in het water of op het land liggen…. het blijven roofdieren….
De airboat tours gaan langs de rand van het park, om de simpele reden dat de bewoners van dit park niet worden lastig gevallen door opdringerige toeristen.
Een ontzettend leuke en snelle manier om de Everglades te leren kennen!

Vind je een airboat te spannend, te duur of gewoonweg niet leuk om te doen, maar wil je toch alligators zien en de Everglades ervaren en beleven, dan kun je met de auto de Loop Road rijden of met de fiets een stuk van het park verkennen in Shark Valley.

Everglades met de auto

De Loop Road is een scenic drive in het noorden van de Everglades. Deze route ligt eigenlijk in het Big Cypress National Preserve, maar jij zult het verschil niet merken 😉
Deze route is een afslag van de route 41 die van oost naar west tussen Napels en Miami loopt. Het is voornamelijk een gravel weg, enkele stukken zijn geasfalteerd, dus let er goed op wat er in het contract van je huurauto staat.

Langs deze weg zie je veel alligators en schildpadjes want de weg loopt door een bos-, moeras en alligatorrijk gebied en veelal langs riviertjes. De alligators liggen lekker te zonnen in het gras of onder de schaduwrijke struiken. Soms lijkt het er meer op dat zij jou bekijken, dan jij hen.

Everglades met de fiets

Shark Valley in de Everglades (er is geen haai te bekennen :-)) is de plek om de Everglades met de fiets te verkennen. Je vindt hier de bekende River of grass, een zeer breed watergebied dat bedekt is met stug gras.
Shark Valley is een stuk van het park waar je entree moet betalen om binnen te komen. Net als in een ander National Park in America, betaal je de entree per auto met maximaal 4 inzittenden. Kosten op dit moment $25,- per auto en je entreeticket is 7 dagen geldig.


In Shark Valley kun je fietsen huren, het Visitor Center bezoeken of een tramtour maken onder leiding van een ervaren gids die je alles over de Everglades en haar inwoners kan vertellen.

Fietsen is hier echt het leukste om te doen en ook het spannendste.
De alligators liggen loom langs de kant van de weg, of soms steekt er ineens zo’n oermonster recht voor je fiets over! Een geweldige ervaring, al vonden wij het even zo spannend dat we vergaten onze camera erbij te pakken. All eyes on the gator!!
Een fiets huren is niet duur en je bent lekker actief bezig. Kan even wennen zijn in de vochtige hitte, maar het is de moeite waard.

En onthoud bij een bezoek aan de Everglades zeker om een muggenspray mee te nemen want naast alligator paradise is het ook een paradijs voor muggen!

Everglades River of grass met dank aan Columbia Water Center
River of grass in de Everglades Florida. Deze foto is gemaakt door het Columbia Water Center
Een insider tip van heiditravelsusa.nl

Krijg je maar geen genoeg van deze prachtige natuur, bezoek dan ook zeker het Audubon Corkscrew Sanctuary. Dit ligt in de buurt van het mooie plaatsje Napels aan de westkant van de Everglades.
Dit prachtige natuurgebied heeft het oudste moerascypres bos in de gehele wereld en is dé broedplaats voor de met uitsterven bedreigde kaalkopooivevaar.
Ook hier zijn veel alligators, schildpadden en zelfs de met uitserven bedreigde floridapanter (een poemasoort).

Dit is de enige plek in de Everglades en haar omliggende natuurgebieden waar je een begeleide tour kunt doen door het moeras. Je loopt dan letterlijk door het water. Een geweldige ervaring al zeg ik het zelf. Enne, geen zorgen, ze doen dit al jaren 🙂

Vind je het toch geen prettig idee, dan kun je mijlenver lopen over de houten boardwalks die door dit natuurreservaat lopen. Aan jou de keuze!

Lekker pootje baden in het moeras
Een van de boardwalks door Audubon
Wil jij meer weten over het prachtige natuurreservaat Everglades, neem contact met me op! Ook al laat de Corona pandemie het nog even niet toe, vooruit dromen en plannen maken, dát kan wel!


heiditravelsusa.nl – info@heiditravelsusa.nl

 • Very detailed information!
  Nikki Roubroeks
 • Heidi is een ware Amerika specialiste! Voor onze rondreis door Amerika draaide ze haar hand niet om. Alles was tot in de puntjes geregeld! We hebben enorm genoten!
  Fam. Verhoeven
 • Heidi heeft ons veel goede tips en adviezen gegeven over onze superreis met het gezin door West-Amerika. Het is voor ons een vakantie geworden om nooit meer te vergeten! Als we nog een ander gebied gaan bezoeken zullen we haar zeker weer benaderen!
  Sylvia Friebel - Delfgauw
 • Vorig jaar hebben we een roadtrip gemaakt door West-USA met advies van Heidi. In gesprek met Heidi werden we nog enthousiaster over dit waanzinnige land. Heidi heeft veel parate kennis en luistert goed naar je interesses en gaf ons veel passende en originele tips voor onze reis!
  Christine Lubse - Aalst
 • Als je een mooie rondreis wil maken door de US, dan moet je zorgen dat het ook onvergetelijk wordt en niet een reis tegen de klok zoals een reisbureau dat organiseert. Heidi zorgt voor je juiste route, de juiste tijd per plek op werkelijk de mooiste plekken! Waar moet je zien en wat niet, waar kan je goed eten , waar slapen etc etc. Een rondreis door Amerika is niet goedkoop! Zorg dan ook dat je het beste eruit haalt met Heidi Travels USA!
  Geert
 • Echte hotspots, super goede tips over do’s and dont’s, van de gebaande paden..... Aanrader!!!
  Sandra Verhoef - Terherne
 • Uit ervaring spreek ik dat deze dame door haar eigen reiservaring prima tips heeft voor prachtige en unieke locaties en reisroutes voor campertochten! Zeker een aanrader!
  Jolanda van Rijswijck - Aalst
 • Heidi has more insider tips about my beloved native country than I do!
  Kimberley Bell-Ebert - Fremont, CA
 • Al zeer veel leuke inside tips van Heidi gekregen! Het is zeker de moeite waard om haar je reis te laten samenstellen zodat je op plekken komt die je normaal over het hoofd ziet.
  Koos & Syreeta Bunnik - Cadier en Keer
cog