Badlands South Dakota

Wellicht denkt niet iedereen die een roadtrip door Amerika wil gaan maken meteen aan de staat South Dakota. Dat kan ik me voorstellen, want het is voor veel Amerika gangers een (nog) onbekende(re) staat.
Daar wil ik met deze blog graag verandering in brengen, want South Dakota is PRACHTIG! Een staat met een ruige natuur, cowboystadjes waar je je terug waant in de tijd van de revolverhelden, beroemde bezienswaardigheden als Mount Rushmore en prachtige natuurparken zoals de Badlands. Wij hebben dit imposante natuurfenomeen in 2015 bezocht en ik wil je er graag meer over vertellen over de Badlands South Dakota.

Badlands roadtrip Amerika heiditravelsusa.nl
Badlands National Park

De Badlands liggen in het hart van de Black Hills in het zuidwesten van de staat South Dakota. Het Badlands National Park beslaat zo’n 982.000 km2. Het is circa 69 miljoen jaar geleden gevormd door geologische krachten en erosie. Als je het park ooit nog eens mocht bezoeken dan zal je mond openvallen van verbazing! De prachtige kleuren, de perfect gevormde bergjes en het eeuwenoude gesteente zullen je nog lang bijblijven.

Op weg naar de Badlands toe is het landschap weinig afwisselend en best eentonig, maar in een keer duiken de bergjes met de verschillende lagen gekleurd gesteente voor je op en voordat je het weet rijd je er tussenin. De wegen in het park zijn goed berijdbaar en laten je de mooiste uitzichtpunten zien. Alsof je je in een schilderij begeeft.

Wij waren met onze camper in Badlands National Park, super goed te rijden over de mooi aangelegde wegen en héééél blij met onze airconditioning. In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot net onder de 50C. Toen we de eerste keer de camper uitstapten leek het alsof de haren op mijn armen er zo vanaf schroeiden, zó warm was het! Maar door het uitzicht dat aan het einde van de onverharde pad volgde vergat ik even hoe warm het was. Jemig wat mooi, alsof ik naar iets stond te kijken dat niet echt was, bijna geschilderd… Mijn dochtertje verbrak de betovering. Met knalrode wangetjes zijn we terug naar de camper gelopen.
De verharde weg loopt langs de rand van de Badlands, dus je hebt een prachtig panoramisch overzicht over de bergen. Je ziet gekleurde bergen met kleuren die overlopen van okergeel, rood, beige naar aubergine en groen.

South Dakota roadtrip Amerika heiditravelsusa.nl
Ratelslangen

Als je goed kijkt, zie je veel wilde dieren in the Badlands. Je moet wel goed opletten, want ook voor hen is het erg warm, waardoor ze zich niet snel laten zien. Wij zagen tijdens een hike een soort springbok met grote halfronde horens en een ratelslang, jaiks, die had ik liever niet gezien. Ben panisch voor slangen en als ze dan ook nog eens ratelen en net voor je neus liggen, nou niet bepaald mijn favoriete moment :-(. De kleine chipmunks, die we daarna vrolijk zagen rondhuppelen en over elkaar heen rollebollen, maakten het weer goed. Alsof ze hun best deden me te entertainen.

Badlands roadtrip Amerika heiditravelsusa.nl

Je hebt verschillende mooie trails die je kunt lopen door het park. Deze variëren van 0,4 km tot 16 km en van makkelijk tot moeilijk begaanbaar. Wij hebben de Door Trail gelopen. Deze trail is 1,2 km lang en loop je in zo’n 30 minuten. Via een boardwalk bereik je de Door, vanwaar je een weids overzicht hebt over formaties die hier zo’n 30 miljoen jaar oud zijn.

Badlands National Park is het hele jaar door geopend en kost $35,- entree per auto/camper. Het entreebewijs is 7 dagen geldig, dus krijg je het niet in een dag gezien, dan kun je voldoende tijd nemen om het goed in je op te nemen. Badlands ligt ver van de beschaafde wereld, maar op korte afstand van de entree van het park ligt een heel klein dorpje (met misschien 20 inwoners), maar wel een klein winkeltje waar je snacks en drinken kunt kopen en je auto/camper nog even vol met benzine kunt gooien.

Badlands South Dakota roadtrip Amerika heiditravelsusa.nl  • Very detailed information!
   Nikki Roubroeks
  • Heidi is een ware Amerika specialiste! Voor onze rondreis door Amerika draaide ze haar hand niet om. Alles was tot in de puntjes geregeld! We hebben enorm genoten!
   Fam. Verhoeven
  • Heidi heeft ons veel goede tips en adviezen gegeven over onze superreis met het gezin door West-Amerika. Het is voor ons een vakantie geworden om nooit meer te vergeten! Als we nog een ander gebied gaan bezoeken zullen we haar zeker weer benaderen!
   Sylvia Friebel - Delfgauw
  • Vorig jaar hebben we een roadtrip gemaakt door West-USA met advies van Heidi. In gesprek met Heidi werden we nog enthousiaster over dit waanzinnige land. Heidi heeft veel parate kennis en luistert goed naar je interesses en gaf ons veel passende en originele tips voor onze reis!
   Christine Lubse - Aalst
  • Als je een mooie rondreis wil maken door de US, dan moet je zorgen dat het ook onvergetelijk wordt en niet een reis tegen de klok zoals een reisbureau dat organiseert. Heidi zorgt voor je juiste route, de juiste tijd per plek op werkelijk de mooiste plekken! Waar moet je zien en wat niet, waar kan je goed eten , waar slapen etc etc. Een rondreis door Amerika is niet goedkoop! Zorg dan ook dat je het beste eruit haalt met Heidi Travels USA!
   Geert
  • Echte hotspots, super goede tips over do’s and dont’s, van de gebaande paden..... Aanrader!!!
   Sandra Verhoef - Terherne
  • Uit ervaring spreek ik dat deze dame door haar eigen reiservaring prima tips heeft voor prachtige en unieke locaties en reisroutes voor campertochten! Zeker een aanrader!
   Jolanda van Rijswijck - Aalst
  • Heidi has more insider tips about my beloved native country than I do!
   Kimberley Bell-Ebert - Fremont, CA
  • Al zeer veel leuke inside tips van Heidi gekregen! Het is zeker de moeite waard om haar je reis te laten samenstellen zodat je op plekken komt die je normaal over het hoofd ziet.
   Koos & Syreeta Bunnik - Cadier en Keer
  cog