Crazy Horse Memorial

In de Black Hills in de staat South Dakota ligt ‘s werelds grootste beeldhouwwerk. Een antwoord van de indianen op het Mount Rushmore monument dat 27 kilometer verderop ligt… het Crazy Horse Memorial.

Iedereen kent Mount Rushmore wel of heeft er zeker wel eens van gehoord. Het is het monument van 4 Amerikaanse presidenten waarvan de hoofden in een berg zijn uitgehouwen.
In een verdrag van 1868 werd deze berg toegewezen aan de Lakota-indianen, maar werd toch deze in beslag genomen door de Amerikanen die er ook nog eens 4 immens grote Amerikaanse presidentshoofden in uithouwden.

crazy horse memorial south dakota heiditravelsusa.nl

De indianen waren het hier natuurlijk helemaal niet mee eens en vroegen dezelfde beeldhouwer die Mount Rushmore had gemaakt, een memorial voor hun held Crazy Horse te maken. Deze beroemde indianenleider verzette zich in de 19e eeuw tegen General Custer en won de veldslag.
In 1948 begon de beeldhouwer Ziolkowski samen met zijn zoon aan het immens grote monument, maar hij stierf in 1982 en het monument is bij lange na nog niet klaar. Alleen het hoofd van Crazy Horse is uitgehouwen. Alleen dit hoofd heeft al een hoogte van 26,5 meter.
En dat de indianen de Amerikanen op alle vlakken wilde terugpakken voor het stelen van hun land komt alleen hier al in terug. De hoofden van Mount Rushmore zijn namelijk ‘maar’ 18 meter hoog.

Het hoofd van Crazy Horse was in 1998 al uitgehouwen en wie niet beter weet, zal denken dat er in de tussentijd niet veel gebeurd is, maar in werkelijkheid zijn er alweer enkele tonnen graniet verwijderd en opgeblazen. Een team van zo’n 10 mensen werkt momenteel aan het beeld. Met donaties en de entree die wordt gevraagd om het beeld te kunnen zien, worden dynamiet ontploffingen gefinancierd om het monument verder te kunnen uithouwen. De beeldhouwer weigerde namelijk geld van de overheid aan te nemen, om de indianen niet te beledigen.
Zijn vrouw en kinderen werken nog altijd aan de mega grote creatie.

crazy horse memorial south dakota heiditravelsusa.nl

Zo moet Crazy Horse memorial er
uiteindelijk komen te zien

Mocht het beeld in de komende tientallen jaren ooit voltooid worden dan zal opperhoofd Crazy Horse zittend op een paard te zien zijn. Zijn linkerarm wijst met pijl en boog naar voren en betekent: “Mijn land is waar mijn doden liggen begraven”. Als het beeld helemaal af is zal het 170 meter hoog en 193 meter breed zijn.

 • Very detailed information!
  Nikki Roubroeks
 • Heidi is een ware Amerika specialiste! Voor onze rondreis door Amerika draaide ze haar hand niet om. Alles was tot in de puntjes geregeld! We hebben enorm genoten!
  Fam. Verhoeven
 • Heidi heeft ons veel goede tips en adviezen gegeven over onze superreis met het gezin door West-Amerika. Het is voor ons een vakantie geworden om nooit meer te vergeten! Als we nog een ander gebied gaan bezoeken zullen we haar zeker weer benaderen!
  Sylvia Friebel - Delfgauw
 • Vorig jaar hebben we een roadtrip gemaakt door West-USA met advies van Heidi. In gesprek met Heidi werden we nog enthousiaster over dit waanzinnige land. Heidi heeft veel parate kennis en luistert goed naar je interesses en gaf ons veel passende en originele tips voor onze reis!
  Christine Lubse - Aalst
 • Als je een mooie rondreis wil maken door de US, dan moet je zorgen dat het ook onvergetelijk wordt en niet een reis tegen de klok zoals een reisbureau dat organiseert. Heidi zorgt voor je juiste route, de juiste tijd per plek op werkelijk de mooiste plekken! Waar moet je zien en wat niet, waar kan je goed eten , waar slapen etc etc. Een rondreis door Amerika is niet goedkoop! Zorg dan ook dat je het beste eruit haalt met Heidi Travels USA!
  Geert
 • Echte hotspots, super goede tips over do’s and dont’s, van de gebaande paden..... Aanrader!!!
  Sandra Verhoef - Terherne
 • Uit ervaring spreek ik dat deze dame door haar eigen reiservaring prima tips heeft voor prachtige en unieke locaties en reisroutes voor campertochten! Zeker een aanrader!
  Jolanda van Rijswijck - Aalst
 • Heidi has more insider tips about my beloved native country than I do!
  Kimberley Bell-Ebert - Fremont, CA
 • Al zeer veel leuke inside tips van Heidi gekregen! Het is zeker de moeite waard om haar je reis te laten samenstellen zodat je op plekken komt die je normaal over het hoofd ziet.
  Koos & Syreeta Bunnik - Cadier en Keer
cog