Cultural Philly

Aan de oostkust van Amerika ligt de mooie stad Philadelphia in de staat Pennsylvania. Als koosnaam en in de volksmond wordt deze gezellige stad ook wel Philly genoemd. Philly is heerlijk levendig en heeft ontzettend veel historie en dus historische bezienswaardigheden.

Philadelphia heeft een grote rol gespeeld in Amerikaanse geschiedenis en is een geweldige stad om te ontdekken tijdens een stedentrip.

Brotherly Love

Letterlijk vertaald betekent Philadelpia Stad van de Broederliefde. Het is een multiculturele stad en veel inwoners hebben Ierse of andere Europese achtergronden en/of voorouders.
De openheid naar de LGBTQ-gemeenschap gaf de stad wereldwijde bekendheid. In 1965 werd hier de 1e demonstratie voor LGBTQ rechten gehouden.

Philly is samen met Boston een van de meest historische steden van Amerika. Het deed zelfs even dienst als hoofdstad aan het einde van de 18e eeuw.
De Amerikaanse Declaration of Independence (Onafhankelijkheidsverklaring) werd hier op 4 juli 1776 ondertekend. Onder andere George Washington en Benjamin Franklin waren hierbij aanwezig en andere Founding Fathers, de grondleggers van de Verenigde Staten van Amerika.

Een leuk weetje is dat de Declaration of Indepence gedrukt staat op papier uit Nederland!

Veel gebouwen in Philadelphia herinneren je aan deze tijd. Imposante gebouwen zoals de Independence Hall en de Old City Hall, maar ook het Liberty Bell Center. Stuk voor stuk prachtige gebouwen!

Een ander leuk weetje is dat Philly het oudste permanent bewoonde straatje van Amerika heeft, Elfreth’s Alley.
Het is sinds 1702 altijd bewoond geweest en het heeft schattige huisjes met vrolijk gekleurde luiken. Een smal straatje met de originele oude bestrating.

Benjamin Franklin Parkway

Nagebouwd van de Champs-Elysées in Parijs, is de Benjamin Franklin Parkway Philadelphia’s culturele rode tapijt.
Veel van stad haar meest prestigieuze musea, zoals het Franklin Institute, liggen aan deze groene parkway. Toeristen kunnen hier in een dag het beste zien van Philly’s cultuur en kunst. Maar zien onderweg ook het beste van de stad haar beroemde bezienswaardigheden, zoals het Love standbeeld dat met zijn rode blinkende letters meteen in het oog springt.

Het Franklin Institute is een wetenschapsmuseum dat ook erg leuk is voor kinderen, net als het Please Touch Museum.

Ben je een museum fanaat, dan kom je in Philadelphia zeker aan je trekken!

Eastern State Penitentiary

De Eastern State Penitentiary is mede door zijn beruchte en legendarische ‘bewoner’ Al Capone, een bekende gevangenis in de stad. Al Capone was een maffiabaas en een beruchte gangster die hier in de jaren 30 een gedeelte van zijn straf uitzat. Maar ook ‘Slick Willie’ Sutton, een beroemde bankovervaller zat hier zijn straf uit.


ESP blijft tot op de dag van vandaag een van de meest beroemde gevangenissen in de wereld, niet alleen door Al Capone, maar ook door de ‘wagon wheel’ indeling. Deze indeling werd door meer dan 300 gevangenissen overgenomen op 4 continenten.


De gevangenis was in 1829 het grootste en duurste gebouw ooit gebouwd door de overheid en werd al snel een model voor andere gevangenissen over de hele wereld.
Hier werd het systeem van apart opsluiten van gevangenen toegepast, iets wat tot dan nog niet bekend was in andere gevangenissen. Door de achterliggende Quaker gedachte werd geloofd dat het apart opsluiten van gevangenen tot heropvoeden van de criminelen kon leiden. Het gebouw sloot als gevangenis in 1971.


Vandaag de dag kun je er rondleidingen krijgen die je door de voormalige celblokken leiden en je vertellen over de uitbraken van gevangenen.

Elk jaar van eind september tot half november wordt deze voormalige gevangenis het decor van een Halloween bezeten huis (Terror behind the Walls) en dwalen er zombies door de gangen en celblokken. Geweldig om mee te maken!

Philly for foodies

Reading Terminal Market is de eerste overdekte markthal van de Verenigde Staten.


Voordat deze markthal werd geopend werden producten in de open lucht verkocht, maar men vond dit gevaarlijk en irritant worden. Omdat de stad alleen maar groeide en daardoor ook het verkeer en de openlucht markten kon je gewoonweg niet meer normaal van de ene naar de andere stad komen en werd Reading Terminal Market opgebouwd. Alle markten werden hierin ondergebracht en de 1e markthal van de VS was geboren.

Tegenwoordig vind je in deze markthal nog steeds meer dan 100 kramen met verse groenten, fruit en andere etenswaren, maar ook huishoudelijke artikelen.
Je kunt hier heerlijke gerechten kopen en proeven uit alle delen van de wereld. En alles zit onder 1 dak!

Philadelphia telt ook ontzettend veel beer gardens, rooftop bars met geweldige uitzichten, nachtclubs om tot in de late uurtjes te dansen, gezellige terrassen voor een lekker drankje en hapje en leuke knusse kroegjes om de tijd in te vergeten.
En het mooie is dat je er maar ongeveer de helft van de prijs voor betaalt dan in New York City, dat op ongeveer 2 uur rijden ligt.

Winkelen maar!!

Wie houdt er nou niet van shoppen? Iets wat we allemaal doen tijdens onze vakanties, toch?

Philadelphia is een winkel paradijs! En hier winkel je nóg beter dan in andere Amerikaanse steden, want je betaald hier namelijk geen belasting op kleding en schoenen! Waaaaaaaat?
Dus shop until you drop en vergeet niet om een extra (lege:-)) koffer mee te nemen!

In de ‘shopstraten’ Rittenhouse Row en Walnut Street vind je de leukste winkels. Zowel van lokale ontwerpers als van internationale winkelketens, maar ook leuke boutiekjes!

Kunst in Philly

Het culturele aanbod in Philadelpia is erg groot.

Mijn favoriete cultuurattracties zijn Philadelpia’s Magic Gardens en Mural Arts Philadelpia. Deze laatste is Amerika’s grootste publiekelijke kunst programma!

Philadelpia’s Magic Gardens vind je in South Street. Je wordt hier intens blij van alle gekleurde ‘troep’ die hier bij elkaar is gebracht.

De Gardens bestaan uit een overdekte gallerij die helemaal bedekt is met mozaiek en een groot labyrinth gemaakt van oude keramieken tegeltjes en andere afgedankte spullen en voorwerpen uit Philadelphia, zoals flessen, fietswielen, spiegeltjes etc. Dit labyrinth beslaat een halve stadsblok.

Je kijkt je ogen uit, zo indrukwekkend! Het is een zeer ‘Instagrammable’ plek waar je je ogen uitkijkt. Ook al is het niet heel groot, je kunt er best een langere tijd spenderen om alles in je op te nemen. Zelfs de WC is helemaal bedekt met mozaiek tegeltjes!

De Mural Arts zijn ook erg indrukwekkend.
Er zijn meer dan 3.000 muurschilderingen in de stad. Al 25 jaar beschilderen/spray painten nationale en internationale artiesten de muren en gebouwen in de stad. Een prachtige culturele verzameling die je het beste met een gids kunt bezoeken om zo alle ins en outs te weten te komen over deze muurschilderingen.

 • Very detailed information!
  Nikki Roubroeks
 • Heidi is een ware Amerika specialiste! Voor onze rondreis door Amerika draaide ze haar hand niet om. Alles was tot in de puntjes geregeld! We hebben enorm genoten!
  Fam. Verhoeven
 • Heidi heeft ons veel goede tips en adviezen gegeven over onze superreis met het gezin door West-Amerika. Het is voor ons een vakantie geworden om nooit meer te vergeten! Als we nog een ander gebied gaan bezoeken zullen we haar zeker weer benaderen!
  Sylvia Friebel - Delfgauw
 • Vorig jaar hebben we een roadtrip gemaakt door West-USA met advies van Heidi. In gesprek met Heidi werden we nog enthousiaster over dit waanzinnige land. Heidi heeft veel parate kennis en luistert goed naar je interesses en gaf ons veel passende en originele tips voor onze reis!
  Christine Lubse - Aalst
 • Als je een mooie rondreis wil maken door de US, dan moet je zorgen dat het ook onvergetelijk wordt en niet een reis tegen de klok zoals een reisbureau dat organiseert. Heidi zorgt voor je juiste route, de juiste tijd per plek op werkelijk de mooiste plekken! Waar moet je zien en wat niet, waar kan je goed eten , waar slapen etc etc. Een rondreis door Amerika is niet goedkoop! Zorg dan ook dat je het beste eruit haalt met Heidi Travels USA!
  Geert
 • Echte hotspots, super goede tips over do’s and dont’s, van de gebaande paden..... Aanrader!!!
  Sandra Verhoef - Terherne
 • Uit ervaring spreek ik dat deze dame door haar eigen reiservaring prima tips heeft voor prachtige en unieke locaties en reisroutes voor campertochten! Zeker een aanrader!
  Jolanda van Rijswijck - Aalst
 • Heidi has more insider tips about my beloved native country than I do!
  Kimberley Bell-Ebert - Fremont, CA
 • Al zeer veel leuke inside tips van Heidi gekregen! Het is zeker de moeite waard om haar je reis te laten samenstellen zodat je op plekken komt die je normaal over het hoofd ziet.
  Koos & Syreeta Bunnik - Cadier en Keer
cog