Monument Valley Tribal Park Arizona

De gemiddelde Western film die ik vroeger met mijn vader op TV keek, was niet compleet met een weids shot van de Mittens in Monument Valley Tribal Park in Arizona.
John Wayne heeft in een van de meest herkenbare landschappen die Amerika kent, vele uren doorgebracht: Monument Valley Tribal Park.
Cowboys en Indianen hebben tussen de grillige rode zandstenen buttes elkaar vaak het leven zuur gemaakt, veel stof gehapt, en hitte na hitte doorstaan.

Ik heb deze machtige prachtige plek 2x mogen bezoeken.
De eerste keer in 1995 met mijn lieve vader. Monument Valley was een van onze stops tijdens een 4 weken durende roadtrip die ik met hem mocht maken. Een reis die me heel dierbaar is, omdat mijn vader helaas 5 jaar geleden is overleden.

Indianenreservaat

Toen ik met mijn vader Monument Valley Tribal Park bezocht was het nog echt onontwikkeld, dat is ondertussen wel heel anders geworden.
De Navajo Indianen zijn echte ondernemers en weten door de honderdduizenden toeristen die het park jaarlijks bezoeken, hun inkomsten zeker te stellen.
Voordat je het immense reservaat inrijdt, kun je bij diverse houten stalletjes Navajo handgemaakte sieraden kopen.

Monument Valley Arizona heiditravelsusa.nl

En eenmaal in het park kun je overnachten in Goulding’s Lodge, een hotel vlakbij de oude trading post waar vroeger John Wayne en John Ford (regisseur) sliepen.
Ook kun je overnachten op de campground vanwaar je tussen de grote hoge rotsen op de 2 Mittens kijkt.

Overnachten

In de tijd dat ik met mijn vader in Monument Valley was kon je nog niet in het park zelf overnachten en moesten we een flink eind heen en terug rijden voor de dichtstbijzijnde slaapplek. Maar dat is gelukkig veranderd met de komst van Goulding’s Lodge en de camping en bespaard je enorm veel tijd. Hierdoor kun je langer genieten van Monument Valley en haar enorme indrukwekkende rotsen, buttes en mesa’s.
Ook konden we toen nog geen tours boeken, maar kon je zelf een stukje het park inrijden. Wel op eigen risico, want de verzekering dekte niets als je jezelf vastreed in het mulle zand of een band lek reed op een met zand verborgen steen.

Monument Valley Tribal Park Arizona heiditravelsusa.nl

Slaap je in het hotel of heb je een plekje op de campground weten te bemachtigen, dan ben je zeker van een van de mooiste en weidse uitzichten die je kunt bedenken. Je kijkt in de verte op de Mittens en de enorme uitgestrekte rode vlakte eromheen.
Sluit de gordijnen absoluut niet, dat zou echt jammer zijn. Zonsopkomst en zonsondergang zijn magisch in Monument Valley. Wij hadden een super plek op de campground, lekker ruim met picknicktafel en firering. Er is zelfs een klein zwembad aanwezig.

Navajo indianen

In 2014 heb ik Monument Valley voor het laatst bezocht met mijn gezin. Voor mij een hele omschakeling met 1995. Het was nu een echte onderneming geworden.


De Navajo’s die er nog wonen verdienen hun geld zoals al gezegd goed met het toerisme. Ze leven van oude ambachten, tours per auto of per paard, hikes onder begeleiding van een gids en de entreegelden van het park.
Voor een auto met 4 inzittenden betaal je $20,- en rijd je over de Valley Drive langs de enorme rotsformaties.


Om Monument Valley echter écht te beleven moet je een tour boeken (auto, paard of te voet) bij de Navajo’s en ga je onder begeleiding van hen het stoffige en mysterieuze achterland van Mystery Valley in. Pas dán beleef en ervaar je het zoals de Monument Valley inwoners het altijd hebben beleefd.

Het leven van een indiaan

Je leert veel over het harde indianenleven. Je ziet hoe zij zich in leven hielden toen het toerisme nog niet bestond, hoe zij hun huizen bouwden van wat de natuur hen gaf en hoe zij toch overleefden van het droge dorre land. De Navajo’s hanteren zelfs hun eigen zomertijd.

Je ziet de immense rotspartijen, zoals van dichtbij die je verstand te boven gaan. Voor even maak je deel uit van dit prachtige landschap en maakt de nederigheid die je tussen deze giganten voelt, plaats voor respect en ontroering. Onder een meestal strakblauwe lucht, Monument Valley moet het doen met minder dan 25 cm regen per jaar, steken de intens rode rotsformaties sterk af.

Monument Valley Arizona heiditravelsusa.nl

The Mittens zijn hiervan de bekendste en worden zo genoemd, omdat de invloed van weer en wind beiden een soort duim hebben gegeven. Tevens bezoek je Ear of the wind, een gat in de reusachtige rotsen hoog boven je en Elephant Butte die op een dikke olifant lijkt.
En heb je de western films ook met jouw vader gekeken op TV, dan zul je zeker John Ford’s Point herkennen, een ver uitstekende rots vanwaar je uitkijkt over een immense vlakte met mesa’s en rotsnaalden waarvan je zou denken dat een flinke wind ze zou zou omblazen.

Monument Valley Arizona heiditravelsusa.nl
Wolkbreuk in the Valley

Wij waren net aangekomen op de campground toen enorme donkere wolken zich samenpakten boven Monument Valley. Binnen no time liet een enorme wolkbreuk zoveel water naar beneden plenzen, dat we dachten van de camping af te drijven. Alles op de camping is kurkdroog stoffig rood zand namelijk en omdat regen hier een zeldzaam fenomeen is, is een modderstroom in dit noodweer snel veroorzaakt.
Voor ons fotoboek was dit echter geen probleem…. de donkergrijze lucht kleurde de rotsen nog roder en het plaatje op ons netvlies nóg mooier. Zoals mijn vader altijd zei, machtig mooi!

Monument Valeey Tribal Park Arizona heiditravelsusa.nl

John Wayne noemde Monument Valley the place where God created the West. Hij en John Ford zorgden ervoor dat Monument Valley een plek op de kaart zou krijgen en in ieders gedachten kon zijn.
Veel films zoals Back to the Future III, Forrest Gump en Easy Rider werden hier later nog opgenomen.

n in Monument Valley

 • Very detailed information!
  Nikki Roubroeks
 • Heidi is een ware Amerika specialiste! Voor onze rondreis door Amerika draaide ze haar hand niet om. Alles was tot in de puntjes geregeld! We hebben enorm genoten!
  Fam. Verhoeven
 • Heidi heeft ons veel goede tips en adviezen gegeven over onze superreis met het gezin door West-Amerika. Het is voor ons een vakantie geworden om nooit meer te vergeten! Als we nog een ander gebied gaan bezoeken zullen we haar zeker weer benaderen!
  Sylvia Friebel - Delfgauw
 • Vorig jaar hebben we een roadtrip gemaakt door West-USA met advies van Heidi. In gesprek met Heidi werden we nog enthousiaster over dit waanzinnige land. Heidi heeft veel parate kennis en luistert goed naar je interesses en gaf ons veel passende en originele tips voor onze reis!
  Christine Lubse - Aalst
 • Als je een mooie rondreis wil maken door de US, dan moet je zorgen dat het ook onvergetelijk wordt en niet een reis tegen de klok zoals een reisbureau dat organiseert. Heidi zorgt voor je juiste route, de juiste tijd per plek op werkelijk de mooiste plekken! Waar moet je zien en wat niet, waar kan je goed eten , waar slapen etc etc. Een rondreis door Amerika is niet goedkoop! Zorg dan ook dat je het beste eruit haalt met Heidi Travels USA!
  Geert
 • Echte hotspots, super goede tips over do’s and dont’s, van de gebaande paden..... Aanrader!!!
  Sandra Verhoef - Terherne
 • Uit ervaring spreek ik dat deze dame door haar eigen reiservaring prima tips heeft voor prachtige en unieke locaties en reisroutes voor campertochten! Zeker een aanrader!
  Jolanda van Rijswijck - Aalst
 • Heidi has more insider tips about my beloved native country than I do!
  Kimberley Bell-Ebert - Fremont, CA
 • Al zeer veel leuke inside tips van Heidi gekregen! Het is zeker de moeite waard om haar je reis te laten samenstellen zodat je op plekken komt die je normaal over het hoofd ziet.
  Koos & Syreeta Bunnik - Cadier en Keer
cog